Як приготувати холодний борщ з яловичиною
Одне з перших місць серед холодних супів займає смачний, яскравий і свіжий борщ. Холодник по цьому рецепту готується з відвареної яловичиною і виходить досить ситним.
Такий суп чудово замінює гарячі перші страви в літню спеку, тонізує організм і одночасно надає сили. Борщ подають охолодженим, дуже добре його доповнити сметаною, можна також покласти в блюдо 1-2 кубика льоду.
Яскравий і красивий колір страви залежить від сорту буряків. Вона повинна бути темно-рубінового кольору. Хоча на приготування цього супу і буде потрібно час, зате він відмінно зберігається в холодильнику і не втрачає свої смакові якості.
Продукти на 6-7 порцій
- яловичина – 350 г;
- буряк – 240 г;
- картопля – 400 г;
- огірки малосольні (або свіжі) – 180 г;
- пучок кропу – 40 г;
- пучок петрушки – 30 г;
- пучок зеленої цибулі – 25 г;
- яйця – 3 шт;
- лавровий лист, перець горошок;
- 2-3 ч. л. гірчиці;
- оцет – 2 ст. л;
- вода – 1,5 л;
- сіль.
Рецепт приготування
1. Яловичину розрізають на кілька великих частин, заливають водою, щоб вона покрила м’ясо на 2-3 см, після закипання знімають піну і варять на невеликому вогні до м’якості. На це знадобиться близько 1,5 години. За тридцять хвилин до закінчення приготування кладуть сіль, перець горошок (6-7 штук) і лавровий лист.
2. Поки вариться яловичина, свеколку (сиру) очищають і нарізають невеликими кубиками.
3. Нарізану буряк заливають 1,5 л води (холодної), додають одну столову ложку оцту, 1 ч. л. солі, доводять до кипіння і на маленькому вогні варять близько п’ятнадцяти хвилин до готовності буряків.
4. Після чого буряк викладають в миску, а відвар переливають в окремий посуд і охолоджують. Щоб прискорити цей процес, можна поставити каструлю з відваром в ємність з холодною водою.
Картоплю відварюють в шкірці, після чого воду зливають, а картопляних бульб дають час охолонути до кімнатної температури. Яєчка відварюють 10 хв, потім охолоджують кілька хвилинок у холодній воді.
5. Остигле м’ясо яловичини ріжуть середніми або великими шматочками.
6. Нарізають картоплю і огірки аналогічним чином.
7. Яйця подрібнюють виделкою або рубають ножем.
8. Зелень дрібно шаткують.
9. Всі компоненти і борщів зелених (вони повинні бути теплими) складають у каструлю.
10. Заливають вміст каструльки відваром буряка, додають гірчицю і 1 ст. л. оцту.
11. Перемішують і досолюють за смаком.
Борщ готовий. Бажано поставити борщ на 1 годину в холодильник для більшого охолодження. Холодний борщ з яловичиною розливають по порціях, в кожну порцію кладуть сметану.