Кулінарія

Пиріжки з яблуками в духовці — пишні, м’які, ароматні і неймовірно смачні. Дуже вдалий рецепт

Охоче ділюся з вами рецептом чудових здобних пиріжків (хоча я частіше називаю їх булочками) з яблуками. Це така смакота, що не передати словами! Дуже вдалий рецепт тіста і начинки. Спробуйте спекти такі пиріжечки, і ви не пошкодуєте!

Інгредієнти

Тісто:

  • Молоко – 200 мл
  • Дріжджі – 5 г сухих або 15 г свіжих.
  • Цукор – 80 р.
  • Сіль – 1/3 ч. л.
  • Ванільний цукор – за бажанням.
  • Яйця – 1 шт.
  • Олія слив. (чи слив. маргарин) – 70 р.
  • Борошно – 500-550 р.

Начинка:

  • Яблука – 800 г (вага в неочищеному вигляді).
  • Цукор – 60 г (можна більше, якщо яблука кислі).
  • Слив. масло – 20 р.
  • Для змазування булочок – 1 яйце.
  • Щіпка любові та гарного настрою (обов’язково)

Приготування

Починаємо приготування з тіста: в теплому молоці розводимо трохи цукру (відсипати від загальної кількості), додаємо дріжджі. Я залишаю їх активуватися на хвилин 15.

Далі додаємо яйце, розтоплене вершкове масло, цукор, що залишився, сіль, ванільний цукор, все перемішуємо.

Потроху вводимо борошно, замішуємо м’яке, але еластичне тісто. Відправляємо його в тепле спокійне місце на 1-2 години підніматися.

Тепер готуємо начинку: яблука ріжемо дрібними кубиками, викладаємо на змащену вершковим маслом сковороду, вогонь робимо середній або трохи нижче середнього.

Додаємо цукор, тушкуємо яблука до м’якості, цукор повинен повністю розчинитися, а зайва волога – випаруватися. В залежності від якості яблук, на це може піти від 10 до 20 хвилин. Остуджуємо готову начинку.

Як тісто підійшло – приступаємо до ліплення пиріжків. Я ділю тісто на порції, скачую колобки і даю їм постояти ще 15 хвилин.

Далі приступаю до формування: розкачую тісто не дуже тонко. Начинки кладу багато, щоб пиріжки були повними, набитими яблуками. Пиріжки в цей раз ліпила трикутниками, але можна і звичайної форми, це вже на ваш смак і фантазію.

Готові пиріжки залишаю на расстойке, хвилин 15-20, щоб вони стали ще пишніше. Потім змащую їх яйцем і відправляю в заздалегідь розігріту духовку.

Випікати при t 180°C в середньому 20-25 хвилин. Точний час випічки залежить від особливостей вашої духовки.

Примітки

Кількість цукру в тісті і у яблуках можете регулювати на свій розсуд. Із зазначеною кількістю цукру булочки у мене вийшли зовсім не нудними.

Борошно в тісто вводите поступово. Її точна кількість буде залежати від розміру яйця, точних пропорцій інших продуктів, та від якості, сорту самої борошна. Тісто має вийти в міру щільним, еластичним, відстаючим від рук.

У мене яблука молоді, тому шкірку я не чищу, за бажанням можете почистити. Також за бажанням до яблук можна додати трохи кориці або лимонної цедри.

У мене вийшло 10 великих булочок, ви можете робити булочки поменше. Формувати їх необов’язково трикутниками, можна і звичайними пиріжками.

Всім всього найкращого, успіхів на кухні і приємного апетиту!