Підживлення грунту при посадці моркви: секрети багатого врожаю
Хто не вирощував моркву на своєму городі! Коренеплід невибагливий, особливих турбот не вимагає. Але, думаю, ніхто не відмовиться виростити ще більш міцну і велику диво-морквину. Сьогодні хочу поговорити про те, як з допомогою добрив можна домогтися підвищення якості та кількості врожаю.
Значення добрив для вирощування моркви
Як і будь-яка жива істота, морква з вдячністю відгукується на додаткове харчування. Важливо лише точно визначити, в яких саме підгодівлях і в який час потребує рослина, щоб допомогу не звернулася на шкоду.
Підготовка грунту
Перш ніж вносити підживлення, необхідно визначити якість ґрунту та підготувати грунт для посадки моркви.
- Коренеплід віддає перевагу рихлим, добре дихаючі і гігроскопічні грунти з нейтральною кислотністю.
- Щільні глинозем можна розпушити з допомогою внесення перепрілих тирси, торфу та річкового піску.
- У закислення грунту для розкислення вносять золу і доломітове борошно.
- Ділянка під моркву обов’язково перекопують восени і навесні, розбиваючи грудки і видаляючи каміння та інші предмети.
- Безпосередньо перед посадкою грунт ретельно розпушують.
Готуємо місце під посадку
Підживлення на етапах росту
У кожен період розвитку коренеплід потребує певних добривах:
- Азот – відповідає за врожайність будь культури і є будівельником білкових сполук. Для активного зростання зеленого бадилля азотні добрива вносять восени та навесні при перекопуванні.
- Калій – калієм морква починають підживлювати з другого етапу зростання, оскільки це основний елемент у розвитку коренеплоду, який відповідає за обмін речовин і розвиток його підземної частини.
- Фосфор застосовують у середині літа, з моменту наливу плода і придбання їм цукристості.
- Бор і марганець – важливі мікроелементи, також відповідають за стиглість плодів і їх цукристість. Їх вносять у липні.
Види добрив
Добрива бувають органічні і мінеральні. Розглянемо детальніше.
Органічні добрива
Органічні, або натуральні, добрива виходять з продуктів життєдіяльності тварин і перепрілих рослин. До них відносяться:
Компост
- Утворюється шляхом тривалого перепревания зелених частин рослин, овочевих очисток, гички та інших натуральних продуктів у компостних ямах.
- Компост містить азот, фосфор, залізо і калій, а також добре розпушує ґрунт.
Важливо! Небезпека представляє недостатньо перепрілий компост, тому бажано використовувати добриво, витримане не менш року.
Гній і послід птахів
- Хороші результати для удобрення грунту дають перепрілий гній худоби і послід домашньої птиці.
- Послід містить велику кількість азоту і застосовується на початковому етапі.
- Гній вносять з осені добре перепревшем вигляді. Він містить велику кількість азоту, що вивільняється протягом тривалого часу.
- Застосовується з обережністю у розведеному вигляді, щоб не спалити коренеплоди.
Гній. Органічні добрива
Важливо! Слід враховувати, що гній сильно підвищує кислотність грунту.
Зола
- Роскисляє і дезінфікує грунт.
- Містить калій, кальцій і фосфор у великій кількості.
Перевага органічних добрив
- Натуральні продукти, які не містять хімічних речовин.
- Діють тривалий час.
- Низька собівартість і доступність.
- Містять безліч корисних мікроелементів, необхідних рослині.
Мінеральні добрива
Бувають прості і складні за складом.
Прості добрива
- Азотні – застосовують аміачну селітру, сечовину, карбамід, сульфат амонію.
- Калійні – морква – один з небагатьох овочів, добре переносять хлор, тому підгодовують калійної сіллю, калійної селітрою і сульфатом калію.
- Фосфорні – фосфор у великій кількості містять суперфосфати.
Складні добрива
- Мають у своєму складі комплекс добрив, що включають одночасно декілька компонентів, внесення яких рівномірно підживлює рослина.
- До таких добрив відносяться «Азофоска», «Нітроамофос», «AVA–універсал», препарати «Азофос» і «Цитовит».
Мінеральні добрива
Перевага мінеральних добрив
- Діють хоч і нетривалий час, але швидко і ефективно.
- З допомогою простих добрив можна внести точну кількість саме тих підживлень, яких потребує рослина.
Морква – вдячний коренеплід. На внесення добрив в необхідній кількості і в потрібний час висловлюється щедрим урожаєм великих солодких плодів.