Рецепти та кулінарія

Як спекти смачне і корисне затяжне (галетне) печиво вдома: простий рецепт з мінімумом калорій і цукру

Пропоную вашій увазі рецепт домашнього затяжного печива, яке за смаком практично один-в-один з купівельними печивом, типу Марія, Зоологічне, Галетне, Пухке і т.п. А якщо і відрізняється, то тільки в кращу сторону: чудово свіже і ні в якому разі не затверділе!

Таке печиво порадує тих, хто повинен обмежувати себе в солодкому, кому небажана випічка, що містить велику кількість жирів, а також тим, хто просто намагається трохи обмежити калорійність їжі.

Незважаючи на деяку дієтичність, домашнє затяжне печиво дуже смачне. Я іноді печу його, щоб порадувати батька: у нього діабет, але він жити без випічки не може. От і стараємося, як можемо, знизити ризики. Однак, татові мало, що дістається: один скуштував, другий скуштував, дивишся – і треба заводити тісто по новій!

Втім, спекти таке печиво не просто легко, а прямо до непристойності легко! Замішати тісто – 5 хвилин, на випічку – теж 5 хвилин. Єдино, витрачається час на вирізання печива, але можна не морочитися з формочками, а просто порізати тісто ножем. Печиво можна зробити як великим, так і дрібним, як толстеньким (типу Пухленького), так і тоненьким (типу Галетного), або середнім, на кшталт Марії.

Нам буде потрібно для приготування затяжного печива

  • Яйце 1 шт;
  • Цукор 1-1,5 ст. л.;
  • Сіль щіпка;
  • Рослинна олія 1 ст. л;
  • Молоко 1 ст. л. (або вода);
  • Борошно 1 склянку (близько 150-160г);
  • Сода 1/4 ч. л;
  • Ванілін (за бажанням).

Приготування печива

Розбиваємо яйце і відразу відокремлюємо в окрему мисочку трохи білка (зовсім трохи). До яйця додаємо сіль і цукор. Розтираємо. Додаємо масло і молоко. Перемішуємо. Всипаємо борошно, залишивши ложечку для оброблення печива. У борошно підмішуємо соду (не гасити! ) і ванілін. Замішуємо тісто. Воно повинно бути досить щільним, але все ж м’яким, щоб було зручно працювати.

Розкачуємо тісто в пласт товщиною 1-3 мм, в залежності від того, якої товщини ви бажаєте отримати печиво (в духовці воно підніметься). Вирізаємо формочками печиво або просто нарізаємо ножем на квадратики, ромби, трикутники). Викладаємо печиво на деко. Наколюємо виделкою. А можна і не наколювати: це відіграє лише декоративну роль.

Відкладений білок трохи збиваємо і змащуємо їм печиво: зовсім трохи. Духовку розігріваємо до 220С. Випікаємо печиво близько 5 хвилин. Як тільки піднялося і почало трохи рожевіти, дістаємо. Будьте уважні – печиво печеться дуже швидко!

Домашнє затяжне печиво – чудова альтернатива магазинним варіантам, таким як «Марія» або «Зоологічне». Воно не тільки легке у приготуванні, але й має більш натуральний смак, без зайвих домішок та консервантів. Це печиво особливо підходить для тих, хто слідкує за своїм здоров’ям або обмежує споживання жирів і цукру. Унікальність цього рецепту полягає в тому, що навіть при мінімальній кількості цукру і жиру печиво виходить смачним і ароматним.

Якщо у вас є бажання здивувати рідних або гостей корисною та смачною випічкою, цей рецепт – ідеальний вибір. Печиво виходить м’яким і хрустким одночасно, а ще його можна адаптувати під свій смак, додавши трохи ваніліну або кориці. Особливо актуальним це стане для тих, хто має дієтичні обмеження або просто хоче знизити кількість калорій у своєму раціоні. Процес приготування цього печива займає мінімум часу. Всього 5 хвилин на замішування тіста та ще 5 хвилин на випікання. Головна робота – це вирізання печива, але якщо ви не хочете витрачати час на формочки, можна просто нарізати тісто ножем на квадратики чи трикутники. В результаті ви отримаєте чудову закуску, яка підходить для чаю, кави або просто як легкий перекус.

Для тих, хто любить експериментувати, можна змінювати форму та товщину печива. Тонке печиво буде схожим на галетне, а більш товсте– на пухке. Це надає ще більше варіантів для творчості на кухні.

Рецепт затяжного печива

  1. Розбити яйце, відокремивши трохи білка для змащування печива.
  2. Додати до яйця сіль і цукор, ретельно розтерти.
  3. Влити рослинну олію і молоко (або воду), перемішати.
  4. Додати борошно, змішане з содою і ваніліном, замісити м’яке, але щільне тісто.
  5. Розкачати тісто до товщини 1-3 мм та вирізати печиво формочками або нарізати ножем.
  6. Викласти печиво на деко, наколоти виделкою для декоративного ефекту.
  7. Змастити відкладеним білком для гарної скоринки.
  8. Випікати у розігрітій до 220°C духовці близько 5 хвилин, доки печиво не підніметься та не стане золотистим.

Ще одним приємним бонусом цього рецепту є його гнучкість. Ви можете змінювати кількість цукру в залежності від ваших уподобань, роблячи печиво солодшим або більш нейтральним. Це також дозволяє експериментувати з додаванням різних спецій чи навіть насіння для створення унікальних смакових варіацій.

Таке печиво не тільки смачне, але й зручне у зберіганні. Воно чудово зберігається в закритій ємності кілька днів, не втрачаючи своєї свіжості. Ви можете приготувати його заздалегідь для святкового столу або просто тримати вдома на випадок, якщо захочеться чогось смачного. Підходить це печиво і для тих, хто шукає більш корисні варіанти випічки для дітей. Завдяки простому складу і мінімальній кількості жиру, ви можете бути впевнені, що даєте своїм рідним корисний десерт.