Як приготувати класичний салат Цезар з куркою вдома: простий рецепт для смачного та вишуканого обіду
Привіт, мої хороші господині, феї домашнього вогнища! Давайте сьогодні приготуємо вишуканий, смачний, мега ситний і дуже крутий салат Цезар. Хто “за”? Тоді залишайтеся зі мною, все покажу, нічого не приховую. Я хочу запропонувати вам домашній варіант, що став класикою, яку кожна господиня вже давно переробляє під себе.
Уявіть: соковиті салатні листя ніжно хрумтять і освіжають, шматочки курки м’які і ситні, сухарики надають структуру і неповторний смак підсмаженого хліба, соковито вибухає в роті крихітні томати черрі і все це дарує чудовий соус з нотками часнику і пармезану! Приблизно так я можу описати чарівний смак цього салату. Якщо спробуєте приготувати за моїм рецептом, переконаєтеся в цьому самі. І з цим рецептом більше не розлучитеся!
Для приготування 1 порції знадобиться:
- Філе курки – 1 шт;
- Батон (білий хліб) – 3 скибочки;
- Салат айсберг – 4 аркуша;
- Черрі – 6-8 шт;
- Сир пармезан – довільна кількість;
- Майонез – 3 ст. л;
- Гірчиця гостра руська – 1 ч. л;
- Зубчики часнику – 3 шт;
- Сіль, перець – на ваш розсуд.
Як приготувати салат Цезар з куркою класичний
Беремо тільки домашні сухарики! Про покупні зуби можна зламати, так і хімії в них додають предостатньо. Такого добра нам не потрібно. Сухарі для Цезаря приготуємо самі. Це дуже просто! Нарізаємо батон кубиками, беремо пару зубків часнику і ріжемо їх навпіл. Сковороду змащуємо рослинним маслом і обсмажуємо на ній батон і часник разом.
Обсмажуємо на помірному вогні до легкого рум’янцю батона. Ми смажимо їх разом, щоб, нагрівшись, часник віддав сухарикам свій аромат. А потім його потрібно буде прибрати. Готові часникові сухарі остуджуємо. А поки вони остигають, займаємося куркою. Філе розрізаємо на медальйони не занадто великої товщини, солимо, перчимо. Розміщуємо їх на сковороду, на помірний вогонь, і обсмажуємо до повної готовності і легкої золотистої скоринки.
Далі філе зі сковороди знімаємо і даємо йому повністю охолонути. Охолоджену курку нарізаємо довільно. Ще один важливий момент і сполучна ланка між усіма складовими – це чарівний соус.
Взагалі класичний соус для Цезаря готується на сирому яйці (див. рецепт нижче в рецепті №2). Там виходить щось типу домашнього майонезу, тільки з гірчицею і часником. Але, як показала практика, не всі готові ризикнути і вживати в рецептах сире яйце. Тому в даному випадку я пропоную адаптацію. Ми будемо робити соус на основі вашого улюбленого звичайного майонезу. Змішаємо В блендері готовий майонез, один роздавлений зубок часнику, чайну ложку гірчиці і гарну таку дрібку тертого пармезану.
Поб’ємо всі разом і отримаємо прекрасний соус! Він ароматний, часниковий, трохи гоструватий, словом пікантний – те, що потрібно. Складові повністю охололи. Овочі ми добре помили і дали їм підсохнути. Пора збирати Цезар. Соковиті лопухи салату айсберг рвемо руками на велике блюдо. Це буде основа. Зелень змащуємо бомбическим соусом з допомогою ложки. Викладаємо на листя шматочки філе в компанії тертого пармезану. Черрі ріжемо навпіл, сир з допомогою овочечистки нарізаємо найтоншої стружкою.
Якщо немає овочечистки можна просто потерти на тертці. Можна комбінувати, як у мене. На ваш розсуд в процесі складання додаємо ще соусу і солимо і перчимо за смаком. І звичайно ж сухарики, куди ж без них? Так і подаємо цю гірку смакоти. Запаморочливо смачний салат! І зовсім не складно приготувати. Спробуйте. Напишіть в коментарях, чи сподобався вам рецепт. Може ви додали щось своє, не соромтеся поділитися.
Варіант салату Цезар з пекінською капустою
Салат айсберг, як і ромен, теж не завжди буває в наявності в магазинах. А ось капуста пекінська доступна зазвичай завжди, не дефіцитний товар. Тому у мене є варіант Цезаря з пекинкой і з соусом на сирому яйці, якого так бояться багато. Насправді, якщо яйця якісні від тлумачного виробника – боятися нічого (якщо все-таки страшно, то див. рецепт №1 там соус без яйця). Для тих, хто нічого не боїться, милості прошу, читайте далі. Будемо готувати цей варіант. Вдома можна приготувати Цезар нітрохи не гірше, ніж в кафе і навіть краще – бо з любов’ю!
Для приготування салату нам знадобиться:
- Салат Ромен (можна замінити на пекінську капусту, айсберг або інший листовий салат без гіркоти) – 400 гр;
- Куряча филешка – 280 гр;
- Помідори червоні (черрі) – 8-10 шт;
- Білий хліб (батон) – 220 гр;
- Сир Пармезан (це обов’язково! ) – 80 гр;
- Солимо, перчимо – за смаком;
- Часник – 1 зубок;
- Рослинна олія – 30 мл;
Для приготування соусу:
- Рослинна олія – 60 мл;
- Пармезан тертий – 1 ст. л;
- Яйце курки – 1 шт;
- Гостра гірчиця – 2 ч. л;
- Часник – 1 зубок;
- Сіль – 1/2 ч. л;
- Цукор звичайний – 1 ч. л.
У білого батона хліба або за бажанням обрізаємо бортики і не сильно крупно, нарізаємо. І на сухій сковороді або в духовці підсушуємо сухарики. І поки сухарики готуються, беремо рослинне масло і видавлюємо в нього часник. Розмішуєм. І коли наші сухарики будуть готові, збризкуємо і перемішуємо їх з часниковим маслом.
Уявляєте, який аромат? Курочку ріжемо на медальйони, щоб зручніше було обсмажувати. Солимо, перчимо і доводимо до рум’янцю на сковороді. Теж дуже смачно пахне! Ріжемо курочку скибочками – соломкою, як вам подобається. І пора взятися за соус. Для цього беремо куряче яйце і заливаємо його окропом. Тримаємо в такому вигляді 1-2 хвилини. Не бійтеся, за цей час воно не звариться, тільки трохи загусне. Увага: яйця повинні бути якісними і перевіреними. Яйце від окропу незначно згорнеться всередині, близько до шкаралупі. Наступний етап – розбиваємо яйце в чашу блендера. Видавлюємо туди ж горчичку, трьом трохи пармезану, дрібненько нарізаємо або видавлюємо часник. Вливаємо олію.
Якщо ви хочете взяти оливкова олія, то пам’ятайте, що з-за нього соус буде гірчити. На мій погляд краще соняшникова. Трішки солимо, і можна не перчити за смаком).
Збиваємо все разом за допомогою блендера. Соус виходить однорідний і текучий. І поїхали збирати наш салат. Зазвичай салатні листя рвуть руками, на бажані шматочки і викладають їх в тарілку. Вони будуть основою. Поливаємо їх соусом, який ми приготували. Скоро вийде справжній шедевр! Потім на листя тонко трьом пармезан, укладаємо зверху січену курочку і половинки помідорів черрі.
Процес складання салату Цезар. І на закінчення, ще раз добре поливаємо чарівним соусом, не забуваємо додати сухарі і накрити зверху тертим сиром. Ось така тарілочка відмінно заходить в одну особу і хочеться добавки! Як бачите, абсолютно нічого складного в приготуванні салату Цезар в домашніх умовах немає. Складніше знайти салат ромен, особливо в українській глибинці. Тому не соромимося, беремо пекинку або будь-який інший доступний салат, який не гірчить. Я вас запевняю, виходить дуже гідно! І навіть смачніше, ніж в сусідньому кафе, я перевіряла.