Город та сад

Вибір якісних сортів кабачків для посадки: нові форми, смаки та способи вирощування на вашій ділянці

Днями я розрізала останній кабачок, що зберігається з осені. Думала, він перележав і буде гірчити, але нічого подібного, м’якоть виявилася смачною. Чому ми не з’їли його раніше? За помилку. Я думала, що це гарбуз. А тут стала проводити ревізію залишилися з минулого року насіння і зрозуміла, що ці круглі плоди – врожайні кабачки Амаріл F1.

Правда, в реальності вони все-таки жовті, а не помаранчеві, як на картинці. Це мене збило. Вирішила, що переплутала що при посадці. Я не зрізала їх в ніжному віці, а дала дозріти. В результаті термін зберігання тривав до березня. Довгий час сорти кабачків і цукіні (на відміну від гарбузів) не радували нас особливою різноманітністю. Білі, жовті, зелені, ну ще смугасті – ось і весь вибір.

Але в останні роки на ринок насіння вийшли більше сотні найрізноманітніших сортів і гібридів. Наприклад, кабачок Зефір, дуже симпатичний і смачний. Головною ж новиною останніх років стали круглі кабачки, схожі на невеликі тиковкі. Власне, кабачки – це і є різновид гарбуза твердокорой, так що можна було б припустити, що селекціонери від чого пішли – до того і прийшли. Але це не так, круглі кабачки відрізняються від гарбуза кількома принциповими якостями.

Відмінність круглих кабачків від гарбузів

  1. По-перше, скоростиглістю. Більшість гібридів круглих кабачків-цукіні дають плоди на 40-45-й день після сходів. Така оперативність робить їх бажаною городньої культурою практично повсюдно, але особливо там, де літо коротке і не дуже спекотне, щоб вирощувати гарбузи.
  2. По-друге, більша кількість нових сортів – кущові рослини, а не плетисті. І їх компактність на руку власникам скромних дачних угідь. Багато новинки дуже урожайні. До того ж вони красиво виглядають на грядці. А деякі можна вирощувати в контейнері.
  3. По-третє, м’якоть круглих кабачків-цукіні біла або кремова і не така щільна, як у жовто-оранжевих гарбузів. Розміри варіюються (0,5-2 кг), але кабачки-кульки можна починати вживати в їжу вже в ніжному ювенільному віці, ледве досягли в діаметрі 10-15 см. А це дуже зручно і для фарширування, і для консервування, і для запікання цілком.

Назви деяких сортів навіть натякають на це. Наприклад, форма кабачка-цукіні Запіканка нагадує горщик з кришечкою, який можна начинити овочами, м’ясом, сиром, крупами. Головним достоїнством кабачка F1 Кухарка називають відмінний смак. Поруч з ним за смаковими якостями варто сорт Кухарчук, теж скоростиглий (39-43 дня від сходів до першого збору) і урожайний.

Ну і ще можна назвати кілька сортів круглих кабачків. Кабачок F1 Теща гостинна здатний зав’язувати до десяти плодів одночасно. До того ж смачні плоди добре зберігаються і без втрат переносять транспортування. Добре зберігається, як я особисто з’ясувала, і Амаріл F1. До речі, ця здатність властива і багатьом іншим кулястим кабачків, таким як: М’ячик, F1 Колобок, F1 Круглий Чорний, F1 Круглий білий. Принаймні, це обіцяють виробники. Головне, не поспішати знімати плоди, давши повністю їм вирости і дозріти.

Взагалі зараз можна знайти насіння безлічі цікавих сортів і гібридів. Але в цьому році я піду уторованим шляхом. Обов’язково посаджу насіння Амарила і Пікколо F1. У них досить компактна форма. Особливо у Пікколо (в перекладі з італійської назва означає – маленький). Його кущ всього 40-50 см, цілком підходить для вирощування в контейнері. А ще я купила насіння цукіні Лонг Фіорентіно. У сорту довгі зелені ребристі плоди. Але їх, як правило, зрізають і готують маленькими, коли квітки не відпали. Хоча можна і вирощувати до стиглого стану. Є, звичайно, у мене насіння традиційних сортів кабачків і цукіні, але боюся місця всім на городі не вистачить.

Сорти кабачків для гарного врожаю: рекомендації та новинки сезону

Коли обираю, які сорти кабачків посадити цього року, я завжди звертаю увагу на декілька важливих аспектів: скоростиглість, форму та смак плодів, а також їх здатність до зберігання. Кожен сезон відкриває нові можливості, оскільки селекціонери постійно радують новими сортами та гібридами. Цього року я вирішила посадити не тільки вже випробувані сорти, але й дещо нове, щоб урізноманітнити свій город і кулінарні можливості.

Серед новинок, які я планую спробувати, – круглі кабачки, які мають багато переваг. Ці кабачки дозрівають дуже швидко, що робить їх особливо привабливими для тих, хто живе в регіонах з коротким літом. Вони починають плодоносити вже через 40-45 днів після сходів. Ця особливість дозволяє отримати ранній урожай, навіть якщо літо не надто тепле.

Ще однією перевагою є їх компактність. Кущі багатьох сортів круглих кабачків займають дуже мало місця на грядці, що є великим плюсом для власників невеликих ділянок. Деякі з них можна навіть вирощувати у контейнерах, що відкриває нові можливості для тих, хто не має великого городу. Наприклад, сорти Пікколо F1 та Амаріл F1 ідеально підходять для таких умов.

Окрім того, ці кабачки чудово підходять для кулінарії. Їх можна використовувати не тільки у свіжому вигляді, але й для фарширування, запікання та консервування. Завдяки їхній ніжній м’якоті вони легко піддаються кулінарній обробці, і можна експериментувати з різними рецептами. Наприклад, сорти Запіканка або Кухарка ідеально підходять для приготування страв, де плоди виступають як природна ємність для начинки.

Ось кілька сортів кабачків, які я планую посадити цього року:

  • Амаріл F1 – урожайний сорт із жовтими круглими плодами, які довго зберігаються;
  • Пікколо F1 – компактний кущ, підходить для вирощування в контейнерах, плоди невеликого розміру;
  • Лонг Фіорентіно – зелений цукіні з довгими ребристими плодами, які можна зрізати молодими;
  • F1 Кухарка – скоростиглий сорт з чудовими смаковими якостями, ідеальний для фарширування;
  • F1 Теща гостинна – здатний зав’язувати до десяти плодів одночасно, добре зберігається і транспортується;

Цей список показує лише частину мого вибору. У мене також є насіння традиційних сортів кабачків і цукіні, які я вирощувала раніше, але через обмежений простір не всі з них отримають місце на моїй ділянці цього року. Тому доведеться робити вибір з огляду на компактність і врожайність сортів.

Загалом, посадка нових сортів кабачків – це завжди цікава пригода. І хоча я вже маю свій перевірений набір сортів, завжди цікаво спробувати щось нове. Можливо, цього року один із нових сортів стане моїм фаворитом і залишиться на городі на наступні сезони.