Город

У пошуках нових форм, або… Які кабачки я збираюся посадити

Днями я розрізала останній кабачок, що зберігається з осені.

Думала, він перележав і буде гірчити, але нічого подібного, м’якоть виявилася смачною.

Чому ми не з’їли його раніше? За помилку.

Я думала, що це гарбуз. А тут стала проводити ревізію залишилися з минулого року насіння і зрозуміла, що ці круглі плоди – врожайні кабачки Амаріл F1.

Правда, в реальності вони все-таки жовті, а не помаранчеві, як на картинці. Це мене збило. Вирішила, що переплутала що при посадці.

Але прийнявши їх за гарбуза – а я багато різних гарбузових саджу,

Погодьтеся, тут не відразу розберешся, де гарбуза, де кабачки.

про це можна прочитати тут –

я не зрізала їх в ніжному віці, а дала дозріти. В результаті термін зберігання тривав до березня.

Довгий час сорти кабачків і цукіні (на відміну від гарбузів) не радували нас особливою різноманітністю. Білі, жовті, зелені, ну ще смугасті – ось і весь вибір.

Але в останні роки на ринок насіння вийшли більше сотні найрізноманітніших сортів і гібридів. Наприклад, кабачок Зефір, дуже симпатичний і смачний.

Головною ж новиною останніх років стали круглі кабачки, схожі на невеликі тиковкі.

Кабачок Зефір.

Власне, кабачки – це і є різновид гарбуза твердокорой, так що можна було б припустити, що селекціонери від чого пішли – до того і прийшли. Але це не так, круглі кабачки відрізняються від гарбуза кількома принциповими якостями.

По-перше, скоростиглістю. Більшість гібридів круглих кабачків-цукіні дають плоди на 40-45-й день після сходів.

Така оперативність робить їх бажаною городньої культурою практично повсюдно, але особливо там, де літо коротке і не дуже спекотне, щоб вирощувати гарбузи.

По-друге, більша кількість нових сортів – кущові рослини, а не плетисті. І їх компактність на руку власникам скромних дачних угідь. Багато новинки дуже урожайні.

До того ж вони красиво виглядають на грядці. А деякі можна вирощувати в контейнері.

По-третє, м’якоть круглих кабачків-цукіні біла або кремова і не така щільна, як у жовто-оранжевих гарбузів.

Розміри варіюються (0,5-2 кг), але кабачки-кульки можна починати вживати в їжу вже в ніжному ювенільному віці, ледве досягли в діаметрі 10-15 см. А це дуже зручно і для фарширування, і для консервування, і для запікання цілком.

Назви деяких сортів навіть натякають на це. Наприклад, форма кабачка-цукіні Запіканка нагадує горщик з кришечкою, який можна начинити овочами, м’ясом, сиром, крупами. Головним достоїнством кабачка F1 Кухарка називають відмінний смак. Поруч з ним за смаковими якостями варто сорт Кухарчук, теж скоростиглий (39-43 дня від сходів до першого збору) і урожайний.

Ну і ще можна назвати кілька сортів круглих кабачків. Кабачок F1 Теща гостинна здатний зав’язувати до десяти плодів одночасно. До того ж смачні плоди добре зберігаються і без втрат переносять транспортування.

Добре зберігається, як я особисто з’ясувала, і Амаріл F1. До речі, ця здатність властива і багатьом іншим кулястим кабачків, таким як ‘М’ячик‘, F1 Колобок, F1 Круглий Чорний, F1 Круглий білий. Принаймні, це обіцяють виробники. Головне, не поспішати знімати плоди, давши повністю їм вирости і дозріти.

Взагалі зараз можна знайти насіння безлічі цікавих сортів і гібридів. Але в цьому році я піду уторованим шляхом.

Обов’язково посаджу насіння Амарила і Пікколо F1. У них досить компактна форма. Особливо у Пікколо (в перекладі з італійської назва означає – маленький). Його кущ всього 40-50 см, цілком підходить для вирощування в контейнері.

А ще я купила насіння цукіні Лонг Фіорентіно. У сорту довгі зелені ребристі плоди. Але їх, як правило, зрізають і готують маленькими, коли квітки не відпали. Хоча можна і вирощувати до стиглого стану.

Є, звичайно, у мене насіння традиційних сортів кабачків і цукіні, але боюся місця всім на городі не вистачить.

Шановні читачі, якщо ви і далі хочете бачити статті мого каналу у своїй стрічці, не забувайте ставити лайки.

А ваші коментарі і перепости в соцмережах допоможуть його подальшого розвитку.

Підписуйтесь на мій канал!

А якщо ви хочете дізнатися про інших чудовий садових каналах, прочитайте цю статтю.