Пиріжки з яблуками в духовці — пишні, м’які, ароматні і неймовірно смачні. Дуже вдалий рецепт
Охоче ділюся з вами рецептом чудових здобних пиріжків (хоча я частіше називаю їх булочками) з яблуками. Це така смакота, що не передати словами! Дуже вдалий рецепт тіста і начинки. Спробуйте спекти такі пиріжечки, і ви не пошкодуєте!
Інгредієнти
Тісто:
- Молоко – 200 мл
- Дріжджі – 5 г сухих або 15 г свіжих.
- Цукор – 80 р.
- Сіль – 1/3 ч. л.
- Ванільний цукор – за бажанням.
- Яйця – 1 шт.
- Олія слив. (чи слив. маргарин) – 70 р.
- Борошно – 500-550 р.
Начинка:
- Яблука – 800 г (вага в неочищеному вигляді).
- Цукор – 60 г (можна більше, якщо яблука кислі).
- Слив. масло – 20 р.
- Для змазування булочок – 1 яйце.
- Щіпка любові та гарного настрою (обов’язково)
Приготування
Починаємо приготування з тіста: в теплому молоці розводимо трохи цукру (відсипати від загальної кількості), додаємо дріжджі. Я залишаю їх активуватися на хвилин 15.
Далі додаємо яйце, розтоплене вершкове масло, цукор, що залишився, сіль, ванільний цукор, все перемішуємо.
Потроху вводимо борошно, замішуємо м’яке, але еластичне тісто. Відправляємо його в тепле спокійне місце на 1-2 години підніматися.
Тепер готуємо начинку: яблука ріжемо дрібними кубиками, викладаємо на змащену вершковим маслом сковороду, вогонь робимо середній або трохи нижче середнього.
Додаємо цукор, тушкуємо яблука до м’якості, цукор повинен повністю розчинитися, а зайва волога – випаруватися. В залежності від якості яблук, на це може піти від 10 до 20 хвилин. Остуджуємо готову начинку.
Як тісто підійшло – приступаємо до ліплення пиріжків. Я ділю тісто на порції, скачую колобки і даю їм постояти ще 15 хвилин.
Далі приступаю до формування: розкачую тісто не дуже тонко. Начинки кладу багато, щоб пиріжки були повними, набитими яблуками. Пиріжки в цей раз ліпила трикутниками, але можна і звичайної форми, це вже на ваш смак і фантазію.
Готові пиріжки залишаю на расстойке, хвилин 15-20, щоб вони стали ще пишніше. Потім змащую їх яйцем і відправляю в заздалегідь розігріту духовку.
Випікати при t 180°C в середньому 20-25 хвилин. Точний час випічки залежить від особливостей вашої духовки.
Примітки
Кількість цукру в тісті і у яблуках можете регулювати на свій розсуд. Із зазначеною кількістю цукру булочки у мене вийшли зовсім не нудними.
Борошно в тісто вводите поступово. Її точна кількість буде залежати від розміру яйця, точних пропорцій інших продуктів, та від якості, сорту самої борошна. Тісто має вийти в міру щільним, еластичним, відстаючим від рук.
У мене яблука молоді, тому шкірку я не чищу, за бажанням можете почистити. Також за бажанням до яблук можна додати трохи кориці або лимонної цедри.
У мене вийшло 10 великих булочок, ви можете робити булочки поменше. Формувати їх необов’язково трикутниками, можна і звичайними пиріжками.
Всім всього найкращого, успіхів на кухні і приємного апетиту!